Design Revealed for Eliot School Renovation

By Conor Finley

The City of Boston Planning and Facilities Department hosted a meeting to cover the design concept and plans for the rebuild set to take place at the Eliot Innovation School, located at 585 Commercial Street in Boston’s North End.  The presentation went into depth about the goal to convert the current office building into a vibrant and interactive learning environment. The school will house students in grades 2 – 4, with a capacity for 432 students. Planning to open for school in the Fall 2019, the total project will consume 2 years worth of construction.

Classrooms will be reconfigured with acoustics and innovative “teaching nooks,” geared toward creating an attractive school to stimulate a positive learning environment. Whether it is the art room or media classrooms, every classroom in the school will have windows, providing natural daylight, along with the colorful interior walls to make the surroundings fun and up-lifting. The goal of teaching nooks is to provide a high engagement atmosphere that promotes participation through a more informal classroom setting.

The entrance to the building will be completely refigured, pushing the front door further back with a plaza in front of the entrance to help with safety concerns, while also aiding the pathway of the Harborwalk.  The three story building will have a multi-purpose cafeteria on the harbor side of the ground floor. Furthermore, the entire exterior design will be reimagined with materials, paint, and overall design.

Mechanical upgrades will be made to the air conditioning system, exterior siding, new roof, new elevator and improvements to the fire stairs.

Sustainability features will be installed throughout the project, including storm water retention underneath the parking lot, alternative fuel vehicle parking stations, and a light reflecting roof. Light fixtures attached to the wall will turn off during daylight, bringing down operating costs. All light fixtures will be LED, and the plumbing will feature instant hot water with high efficiency boilers, and low water use fixtures throughout the interior.

The parking lot will be used for staging, and storage of equipment during construction, which will help decrease disruption in the neighborhood. Construction on the building will start once the North Bennet Street School is ready to house the students. Currently, the NBSS is expecting a weathertight enclosure within the next month which will allow the interior construction to accelerate.

When the floor was opened for questions, concerns were raised over the preparation for rising tides, hurricanes, and extreme weather. Parents sought some form of clouding/dimming system for privacy and security for the first floor windows along Commercial Street. Questions were also addressed regarding green space as part of the design and considerations for an outside garden area.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.